Welkom bij

Wereldwinkel Nijverdal

De hele maand augustus in de actie

Deze hele maand geeft Wereldwinkel Nijverdal-Hellendoorn 25% korting op alle vrouwenbeelden en kleurrijk handgeschilderd Mexicaans keramiek van Esperanza.

 

 

 

Kleurrijk handgeschilderd keramiek uit Mexico

De fraaie, met de hand beschilderde schalen en dierfiguren van Esperanza zijn afkomstig uit Mexico. Gemaakt volgens een 500 jaar oude traditie beschilderen vrouwen de artikelen met een eigen ontwerp. Geen item is hetzelfde. 

Bekijk het hele programma op deze website >

Vrouwenbeelden uit Mexico

Vrouwen maken de beelden in een Mexicaanse werkplaats. Door dit werk krijgen zij een kans op een beter leven. De beelden zijn handgemaakt en handbeschilderd waardoor ieder exemplaar uniek is. Ze brengen een sfeer van warmte en persoonlijkheid in je huis.De beelden komen van het succesvolle familiebedrijf opgericht door de kunstenaars Alex en Loretta. In 2009 kregen ze het idee om mooie expressieve beelden te gaan maken. Loretta of 'Etta', een buitenlandse ontwerpster en Alex, die zijn leven lang al met klei aan het werk was.

Hun samenwerking wordt een groot succes en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een werkplaats waar 16 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken. Een werkplek met veel licht, ruimte en goede ventilatie op het platteland van Mexico.
De grondstof voor de beelden is klei. Deze wordt speciaal van een berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.

Alex en Etta creëren samen de beelden. Etta ontwerpt en samen voeren ze het ontwerp uit. Eenmaal tevreden met het prototype worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moet deze minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat 1 beeld uit meerdere mallen.

Voordat het beeld in de oven kan, moet het gedurende een week in de schaduw en uit de wind aan de lucht drogen. Dit om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Daarna worden ze gedurende 5 uur in een oven gebakken. Voorheen gebeurde dit in een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en is het milieuvriendelijker.

Na het bakken worden de kleine scheurtjes dicht gesmeerd met een pasta en gladgeschuurd zodat de oppervlakte egaal wordt. Een basis laag wordt aangebracht om alle poriën in de klei te sluiten. Over deze basis komt een grondlaag van olieverf. Deze laag moet 3 dagen drogen voordat men verder kan. De kleur wordt in minimaal 3 lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt met een vernis. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk en heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling.

Om kwalitatief goede producten te kunnen leveren werken ze met geïmporteerde professionele verf en penselen. Deze unieke beelden worden bij voorkeur in huis geplaatst en zijn niet vorst bestendig.