Veel gestelde vragen
Het is dus niet zo dat de winst wordt teruggegeven aan de producenten. Het gaat om de prijs die de producent voor zijn producten krijgt. De producent ontvangt een zodanige prijs voor zijn product, dat hij een menswaardig bestaan kan opbouwen. Een goed huis, goede voeding, scholing voor de kinderen en goede medische voorzieningen bijvoorbeeld. De winst die gemaakt wordt, investeren winkels vaak in hun eigen winkel om zo de omzet verder te kunnen verhogen. Sommige winkels hebben een project in de Derde Wereld waar ze hun winst aan schenken. De omzet (winst) is echter niet zo dat daarvan bijvoorbeeld personeel kan worden aangenomen. Daarom werken Wereldwinkels met vrijwilligers. De inkoopprijzen worden niet afgestemd, dat staat de NMA niet toe. Iedere importeur koopt zelf in bij verschillende producentengroepen in de ontwikkelingslanden. Er wordt meestal betaald wat de producent vraagt.
Voldoet de importeur aan de criteria, (zie de website, eerlijke handel) dan krijgt deze een erkenning. Vervolgens worden er jaarlijks per steekproef controles gehouden bij de verschillende projecten (producenten) van de importeurs in de landen zelf.
Wereldwinkels mogen alleen bij importeurs kopen die door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels erkend zijn. Wereldwinkels zijn allemaal aangesloten bij deze vereniging. Om de erkenning te krijgen, worden importeurs uitgebreid onderzocht. Dit gebeurt niet alleen in Nederland maar ook bij de producenten. Om de garantie te kunnen blijven geven dat de producten eerlijk zijn, worden er ieder jaar controles gehouden bij de importeurs die al erkend zijn. Op dit moment zijn er bijna 30 grote en kleine importeurs die eerlijke producten verkopen. Een lijst van de criteria is te downloaden op de pagina ‘fairtrade" (eerlijke handel) op www.wereldwinkels.nl. Wat is het verschil met Max Havelaar? Max Havelaar is een keurmerkorganisatie. Zij geeft aan bepaalde (food) producten een Max Havelaar Keurmerk, hieraan zie je dat het product eerlijk is. Veel van deze producten zijn ook in de supermarkt te vinden. Niet alle producten in de Wereldwinkel hebben dit keurmerk. Dit betekent niet dat zij niet eerlijk zijn, maar dat zij door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels zijn gecontroleerd en niet door Max Havelaar.
Dat is zoveel dat er in iedere buurt wel een Wereldwinkel is. Kijk eens bij Wereldwinkel in de buurt voor het dichtstbijzijnde adres.
Een hoge omzet voor de Wereldwinkels betekent ook een hoge omzet voor de producent die de producten heeft gemaakt. En dat niet alleen. De producenten hebben het liefst dat Wereldwinkels bij hen blijven kopen. Dan weten ze zeker dat ze werk hebben. Verder heeft een aantal organisaties doelen voor eerlijke handel geformuleerd. En die luiden: 1. De levensomstandigheden en het welzijn van producenten te verhogen door de toegang tot de markt te verbeteren, door producentenorganisaties te versterken, door een betere prijs te betalen en door continuïteit in handelsrelaties te bieden. 2. Ontwikkelingsmogelijkheden voor kansarme producenten te stimuleren, in het bijzonder van vrouwen en inheemse volkeren, en kinderen te beschermen tegen uitbuiting tijdens de productie. 3. Consumenten bewust te maken van de negatieve gevolgen van de conventionele internationale handel, zodat deze aangezet worden hun koopkracht op positieve wijze uit te oefenen. 4. Een voorbeeld van partnerschap via handel te stellen, door dialoog, transparantie en respect. 5. Campagnes te voeren om de regels en de praktijk van de conventionele internationale handel te veranderen. 6.De mensenrechten te beschermen door sociale rechtvaardigheid, een goede omgang met het milieu en economische zekerheid te bevorderen.
Afrika, Azië en Latijns Amerika. Voorbeelden van landen zijn: Egypte, Ghana, Madagaskar, Rwanda, Zimbabwe, Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Brazilië, Chili, Peru en Mexico.
Soms komt dat omdat het product ook door een andere importeur wordt geleverd, en die heeft er dan een andere prijs voor betaald. Soms komt het omdat de Wereldwinkel zelf een iets andere prijs voor het product heeft bepaald. In Nederland mogen bedrijven geen prijsafspraken maken, dat staat de NMA (Nederlandse Mededingings Autoriteit) niet toe. De Wereldwinkels mogen dus niet onderling afspreken dat de dromenvanger overal 5 euro kost.
Ook de machines die ze gebruiken moeten ze zelf aanschaffen. De importeur ondersteunt soms wel bij het ontwikkelen van nieuwe producten, of het verbeteren van het productieproces. |